Plantaardige mini-rijsttafel (Indisch)
Plantaardige mini-rijsttafel (Indisch)

Informatie

Hoofdingrediënt:
Bloemkool-BIO
Personen:
4
Categorie:
Hoofdgerecht
Bereidingstijd:
60+ minuten
Groenten:
Bloemkool
Vegetarisch:
Ja
Gelegenheid:
Gezond, Feestelijk
Seizoen:
Zomer, Herfst, Winter

Hmmmm Indisch, super lekker! Hier krijg je een aantal super snelle en lekkere recepten die samen een mini rijsttafel vormen. Maak de recepten in de volgorde zoals hier wordt gepresenteerd zodat de smaken optimaal kunnen ontwikkelen. 

Plantaardige mini-rijsttafel (Indisch)

Zoetzure komkommer

2 sjalotten, in reepjes gesneden
1/2 kopje water
2 tl. zout
2 el suiker/agavesiroop
1 tl. kurkuma
1 rode peper in reepjes
1 komkommer, door de lengte gehalveerd en uitgehold
7 el azijn

1. Doe het water, zout, suiker, kurkuma en azijn in een steelpannetje en breng aan de kook. Roer tijdens de verhitting af en toe door.

2. Snijd de uitgeholde komkommer in halve repen van ongeveer een 1/2 cm dik en doe het samen met de uienreepjes en de chilipeper stukjes in een kom. Giet hier het hete mengsel over.

3. Dek de kom af en zet minimaal 4 uur weg. Het lekkerste is als je het een nachtje laat staan. Haal op tijd uit de koelkast voor het serveren, het hoort kamertemperatuur te zijn.

Seroendeng (kokos, ui en pinda garnering)

1/2kopje pinda's
3 tl zout
1 ui in reepjes
3/4 kopje kokosrasp
Olie om in te bakken

1. Pak een kom en zet deze alvast klaar. Rooster in een koekenpan op een middelhoogvuur de kokosrasp lichtbruin. (Geen olie in de pan) Doe de kokosrasp in de kom. Veeg de pan kokos vrij en rooster vervolgens de pinda's bruin. Voeg toe bij de kokos en voeg het zout toe.


2. Doe olie in de pan en bak op een laag vuur de uienreepjes bruin en krokant (dit duurt ong. 20 minuten). Laat de uitjes uitlekken op een stuk keukenpapier of handdoek voordat je ze toegvoegd aan de rest. Meng goed door. 

Sambaltomaat

4 tomaten, in stukjes gesneden
1 ui in stukjes gesneden
1 el sambal brandel (controleer op garnalenpasta)
1 tl. zwart peper
1 tl. korianderzaad
1 tl. komijnzaad
2 tl. zout
olie om in te bakken

1. Rooster de zwarte peper, korianderzaad en komijnzaad in een droge pan op een middelhoogvuur totdat het begint te geuren en kleuren. Maal de kruiden fijn in en vijzel (je kunt ook gemalen kruiden gebruiken). 

2. Verhit olie in een koekenpan op een hoogvuur en bak de uitjes totdat ze glazig zijn. Voeg de kruiden en de schep sambal toe en roer goed door. Voeg de tomaten toe en bak nog 2 minuten totdat de tomaten zacht zijn. 

3. Schep het gerecht in een kommetje. (kan warm of koud gegeten worden)

Bloemkoolnasi

2-3 bloemkolen fijngemalen in de blender (tot rijstformaat)
3 el. komijn
2 el korianderzaad
1/2 el zwartepeper
2 el nootmuskaat
3 uien fijngesneden
2 prei fijngesenden
zout op smaak

1. Rooster en vermaal de kruiden. Bak de ui, prei en kruiden totdat de uitjes bruin zijn. Bak de bloemkoolrijst in een droge pan op een middelhoogvuur. Schep regelmatig door. Als de bloemkool een beetje begint te kleuren en de "rauwe smaak" eruit is, dan kan je de ui en prei toevoegen. Meng goed door.


Chinese kool met kokos

1 Chinesekool, fijngesneden
1/2 kopje kokosrasp
zout op smaak
1 ui, fijngesneden
limoenrasp van 1 limoen

Rooster de kokosrasp (zie recept seroendeng hierboven voor uitleg). Bak de Chinese kool reepjes en de uien totdat ze bruin beginnen te worden. Meng de kokos en de limoenrasp erdoorheen. 

Super snelle studenten sate,

2 el sambal brandal (garnaalvrij)
200 ml water
zout op smaak
suiker op smaak
azijn/limoensap op smaak
1/2 kopje pindakaas

1. Breng in een pannetje het water aan de kook en los het suiker en zout op. meng de sambal en pindakaas erdoorheen en blijf met een garde roeren totdat de gewenste dikte is bereikt. Zet het vuur uit en meng een scheutje azijn, of liever limoensap, erdoorheen.


De opmaak

Doe een flinke schep nasi op een bord. Leg er een schep chinese kool naast. Doe hier de sambaltomaat overheen. Leg in een hoekje een schep zoetzurekomkommer. Doe een flinke schep sate over of naast de nasi. Garnaar met seroendeng. Leg er eventueel nog wat cassave chips bij. Dit gerecht wordt het liefst gegeten in gezelschap met een goed gesprek en een lekker fris biertje.

« Terug naar: Recepten