Knapperige zoete aardappel friet
Knapperige zoete aardappel friet

Informatie

Hoofdingrediënt:
Zoete aardappel - BIO
Personen:
4 personen
Categorie:
Voorgerecht, Bijgerecht, Hapjes
Bereidingstijd:
20-40 minuten
Vegetarisch:
Ja
Gelegenheid:
Kindvriendelijk, Gemakkelijk, Gezond, Feestelijk
Seizoen:
Lente, Herfst, Winter

Ingrediënten

· 1 grote zoete aardappel
· snufje zout
· kokosolie

Het is altijd weer een verrassing wanneer de zoete aardappel frietjes uit de oven komen. Zijn ze dit keer knapperig? Met dit recept is de kans van slagen groter, ten eerste omdat er gebruik wordt gemaakt van kokosolie. Kokosolie heeft een hoger verbrandingspunt dan olijfolie en kan daarom heter worden, net zoals zonnebloemolie. Bovendien is het belangrijk dat de aardappel goed droog is voordat het de oven in gaat, anders worden de frietjes helemaal niet krokant. Denk eraan dat de aardappel net ook ruimte nodig heeft.  Succes!

Bewaar de zoete aardappel op een koele, donkere en goed geventileerde plek.

Knapperige zoete aardappel friet

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.                                                                                                                   
  2. Was de zoete aardappel en snijd hem in frietjes van ongeveer 1 cm dik.                  
  3. Doe de frietjes in een kom met warm water en het zout. Laat ze hierin 15-30 minuten weken.                                                                                                           
  4. Giet de frietjes af en dep ze droog met een schone theedoek of keukenpapier, doe ze in een kom en schep er de verwarmde kokosolie bovenop.                              
  5. Meng de frietjes met de hand door elkaar om ervoor te zorgen dat ze allemaal een mooi laagje vet hebben.                                                                                     
  6. Leg de frietjes op de bakplaat, maar zorg ervoor dat ze allemaal wat tussenruimte hebben. Leg ze dus niet bovenop elkaar of tegen elkaar aan.       
  7. Bak de frietjes ca. 15 minuten in het midden van de oven, haal ze eruit en draai ze allemaal om. Pas op dat je je handen niet verbrandt!                            
  8. Schuif de bakplaat met frietjes terug in de oven en bak ze nog 15 minuten. Open de oven om te zien of de frietjes al bruin beginnen te kleuren; zo niet, zet dan de grill van de oven even aan en bak ze in nog 2 minuten goudbruin en knapperig. (let op: de baktijd verschilt per oven, houd ze dus goed in de gaten!)                                                                                                                   
  9. Serveer de frietjes met wat grof zout en misschien ook wat zelf gemaakte mayonaise. Eet smakelijk
Eet smakelijk!

« Terug naar: Recepten