26-09-2016

Eten van het seizoen: de voordelen

Herkenbaar? Je loopt door de groenteafdeling van de supermarkt of groentewinkel en zonder dat je het in de gaten hebt, pak je een komkommer, een bloemkool en boontjes. De groenten weten wat hun te wachten staat; bloemkool met een kaassausje, boontjes met spekjes en de komkommer belandt waarschijnlijk in een salade of samen met kaas op de boterham. Niks mis mee natuurlijk, maar zo eet u niet echt gevarieerd. Voor een afwisselend voedingspatroon is eten volgens het seizoen echt een uitkomst!

Onder seizoensgroenten en -fruit worden producten verstaan die in de regio, vers worden geoogst. In Nederland zijn dat elke periode van het jaar weer andere producten. Verser en gevarieerder kun je je groenten en fruit niet krijgen. Desondanks zijn veel groenten en fruit in Nederlandse supermarkten en groentewinkels het hele jaar door verkrijgbaar. Dit betekent dat deze producten buiten het Nederlandse oogstseizoen uit het buitenland komen of in een kas worden geteeld. Dit is vaak erg belastend voor het milieu.

Hoe verser hoe beter

Het eten van groenten van het seizoen heeft – naast het feit dat het beter is voor het milieu – diverse voordelen voor je gezondheid. Zo zijn producten die net geoogst zijn gezonder. Het afbraakproces van vitamines in groenten en fruit begint namelijk al direct na de oogst. Dus hoe verser het product, des te meer vitamines het bevat. Daarnaast geeft de natuur aan groenten de hoeveelheid vitamines mee die je in een bepaalde periode van het jaar (het seizoen) nodig hebt. En last but not least, door het eten van groenten en fruit van het seizoen eet je veel gevarieerder en komt er ook eens wat anders op tafel dan bloemkool en komkommer.

Kleur op je bord

Gevarieerd eten heeft overigens nog meer voordelen! Groenten en fruit zijn er in verschillende kleuren en elke kleur heeft zijn eigen voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk om te variëren in kleur en om van elke kleur iets te eten. Hoe meer kleur op je bord, hoe meer voedingsstoffen je binnen krijgt.

Het seizoen op tafel!

People’s Farm teelt in haar moestuin in Maasbree jaarrond groenten van het seizoen. Wekelijks wordt op basis van de groenten die op dat moment klaar zijn een Verskratje samengesteld met groenten voor vier dagen. Op deze manier eet u vier dagen per week gezond en gevarieerd van het seizoen. Eén dag na het oogsten heeft u de groenten – via ophaallocaties in de regio – bij u in huis. Lekker vers dus! Naast groenten bevat ’t Verskratje wekelijks vier recepten. Dankzij ’t Verskratje eet u gevarieerd en geniet u van dagverse en lokale groenten. Proberen? Maak uw Verskratje op maat op onze website en zet het seizoen op tafel! www.peoplesfarm.nl/verskratje-samenstellen


« Bekijk het nieuwsarchief